Maarakennusalan tarjouslaskennan kolme kulmakiveä

Olemme tehneet tähän tiivistelmän maarakennusalan tarjouslaskennan kolmesta keskeisimmästä tekijästä. Huomioi siis ainakin nämä asiat laskiessasi seuraavaa tarjousta.

Olemme tehneet tähän tiivistelmän maarakennusalan tarjouslaskennan kolmesta keskeisimmästä tekijästä. Huomioi siis ainakin nämä asiat laskiessasi seuraavaa tarjousta.

1. Sisältö

Yrityksesi menestyy vain, jos tarjouksiesi sisältö on oikea ja tarjoukset ovat tarkkoja. Riittävä tarkkuus on tärkeää erityisesti hinnan määrittämisen kannalta. Joissain tapauksissa on hyötyä että myös tilaajalle voidaan tarvittaessa osoittaa, mitkä vaiheet ja materiaalit sisältyvät tarjoukseen. Hinta on lähes poikkeuksetta merkittävässä roolissa toimittajaa valittaessa. Halvin tarjous ei välttämättä tule valituksi, jos myös tilaaja aavistaa, että tarjous ei perustu todellisiin laskelmiin, eikä toimittaja välttämättä pysty suoriutumaan tarjoukseen sisältyvistä velvoitteista. Huolehdi siis, että tarjoat sitä mitä asiakas pyytää, ja ota tarjouksessasi esille asiat, joita tarjouksen pyytäjäkään ei ehkä ole huomioinut. Voit auttaa asiantuntemuksellasi asiakkaan parhaaseen lopputulokseen, ja silloin hinta ei ehkä yksistään ratkaisekaan.

2. Hinta

Tarjoushinta pohjautuu riittävän tarkkoihin lähtötietoihin, joiden perusteella lasket kustannukset, lisäät katteen ja esität tarjoussumman asiakkaalle. Hinnan tulee luonnollisesti olla kilpailukykyinen, jotta tarjous johtaa tilaukseen. Tarjouksen kustannukset tulee pystyä arvioimaan mahdollisimman tarkasti ja osaat määrittää tarjoukseen riittävän suuruisen katteen. Alihintainen tarjous pääsee kärkisijoille tarjouskäsittelyssä, mutta voi olla sinulle tappiollinen tai jopa kohtalokas yrityksesi jatkuvuuden kannalta. Ylihintaisella tarjouksella taas olet auttamattomasti ulkona kilpailussa. Jotta pystyt pärjäämään tarjouksellasi ja toteuttamaan urakat myös kannattavasti, sinun tulee tuntea todellinen hinnoitteluvarasi, mutta myös hintataso, jolla toiminta-alueellasi urakoidaan. Oma kustannustaso selviää laskemalla mm. koneiden tuntikustannukset ja seuraamalla eri työvaiheiden todellista työkapasiteettia erilaisissa olosuhteissa.

3. Nopeus

Usein asiakas haluaa tarjouksesi nopeasti. Tämä ei ole kovin hyvä tilanne tarjoajan näkökulmasta, mutta jos hanke on saatava etenemään nopeasti, nopein tarjoaja on hankkeessa vahvoilla. Asiakas ei ole aina valmis odottamaan tarjousta montaa viikkoa ja saattaa siksi hyväksyä ensimmäisen saamansa tarjouksen, jos hinta sopii hänen budjettiinsa. Tarjouslaskennan nopeudella on myös merkitystä tarjouslaskijan oman ajankäytön kannalta. Kun tarjouslaskenta sujuu nopeammin, voit osallistua useampiin tarjouskilpailuihin. Pysyt sen myötä paremmin ajan tasalla toimialueesi markkinahinnoista ja todennäköisesti saat useammin tilauksia yrityksellesi parhaiten sopivista hankkeista.